Zanechte nám kontakt

a domluvíme online rozhovor

Děkujeme, brzy se vám ozveme!
Bohužel došlo k chybě, zkuste to prosím později.

OKR nejsou strategie

Zpět na přehled

Firmám pomáhám ujasnit si strategii. Obvykle jde o sérii setkání (nejen) vedení, kde si oprašujeme, proč je firma, říkáme si přání, postupně je zpřesňujeme a hledáme cesty. Já držím proces, klient dodává obsah, já ho někdy zkouším rozstřelit, doplním zkušenost a inspiraci nebo nabídnu nějaké aktivity na větší rozmáchnutí variant.

Zároveň jsem propagátor Objectives and Key Results a pomáhám je zavést. A považuju za důležité říct, že OKR nejsou strategie. V čem se ale protínají?

Strategie je v mém pojetí ROZHODNUTÍ, co dělat a co nedělat na cestě k cílům. Je to samostatná a hodně důležitá diskuze, při které bereme v úvahu spoustu faktorů – svá přání, trendy, produkt, stav trhu, naše kompetence atd. Házíme na hromadu možnosti, hodnotíme, škrtáme, vybíráme...

Objectives and Key Results do diskuze přináším později, když jsou ta rozhodnutí víceméně hotová. OKR zařídí VYJASNĚNÍ a dodají FOKUS, nabídnou AUTONOMII při hledání taktiky. Pokud jsou správně uchopena, umožní AGILNĚ pracovat s nejistotou v komplexním a špatně předvídatelném prostředí. Jako když jedete na kole - sice si stanovíte nějaký cíl a cestu, ale víte, že je nesmysl potom zavřít oči a slepě „exekuovat plán“. Kroutit řidítkama musíte „tady a teď“ podle pár metrů před vámi a podle toho, jestli nezačalo třeba pršet nebo není rozkopaná silnice.

Zkrátka OKR jsou nástroj pro dobrou exekuci strategie. Nenahrazují ji, ale navazují na ni.

(Pokud byste chtěli podpořit, tak OKR plán podchytí jak strategii, tak exekuci. Dejme si kafe.)

Občas, maximálně jednou měsíčně, vám pošleme newsletter, který obsahuje tipy, zkušenosti nebo odkazy, které nám připadají inspirující. Můžete se kdykoli odhlásit. A vaši adresu nikomu jinému nedáme.

Děkujeme, zkontrolujte vaši poštu!
Bohužel došlo k chybě, zkuste to prosím později.
Zpět na přehled
30.1.2022
,
Ondra @ Tealmakers