Zanechte nám kontakt

a domluvíme online rozhovor

Děkujeme, brzy se vám ozveme!
Bohužel došlo k chybě, zkuste to prosím později.

Individuální přínosy OKR pro kolegy – zaměstnance

Zpět na přehled

Co jsou OKR?

OKR jsou to jednoduchý systém práce se strategií a cíli. Přináší soustředění na priority, přehled a jasný operační rytmus. Přitom maximalizuje sebeřízení týmů. O benefitech pro firmu píšu tady.

Nezbytnou součástí zavedení je však také pocit lidí ve firmě, že jim samotným to pomůže. Bez toho bude chybět vnitřní motivace framework používat, budete se s tím trápit „na sílu“ a po pár kvartálech frustrace to možná opustíte.

Nezbytnou součástí zavedení je však také důvěra lidí ve firmě, že jim samotným to pomůže.

Takže „what's in it for me“?

  • Smysl a jasnost: firemní priority jsou jasnější a přehlednější. Cítím se lépe informován a vím PROČ se věci dělají.
  • Autonomie: nikdo mi neříká JAK mám věci dělat, mohu volit své cesty, zapojit svoji kreativitu a energii. Míra sebeřízení a odpovědnosti roste a to mě baví.
  • Učení: pravidelné vyhodnocování toho, co funguje, a co je potřeba dělat jinak, nám i mně osobně umožňuje růst a zlepšovat se. Vím, že když udělám něco dobře, tak se to pozná. Vím, že když se mi něco nepovede, firma s tím bude pracovat konstruktivně.
  • Jsem na palubě lepší firmy: dobře zavedená OKR jsou prospěšná i firmě, takže máme větší šanci na úspěch. A já chci pracovat ve firmě, které se daří, vy ne?
  • Soustředění: mám podklad pro rozhodování, do čeho energii dávat a co naopak pustit. Necítím se tolik zavalen spoustou úkolů anebo je aspoň mohu podle něčeho prioritizovat. Učím se říkat NE a umím to odůvodnit dohodnutými prioritami.
  • Transparentnost: vidím, na čem pracují ostatní. Mohu se s nimi propojit, pokud potřebuji spolupráci. Mohu si udělat názor na to, jak dobře pracují.
  • Výzva: cíle mohou být přiměřeně ambiciózní, přitom připouštějí neúspěch, jen chtějí konstruktivní zpracování získaných lekcí. To mě posouvá. A mistrovství uvádí Dan Pink jako jednu ze složek vnitřní motivace (další dvě jsou smysl a autonomie – vida, také jsou v OKR obsaženy).
  • Spolupráce namísto boje: OKR mě propojují s těmi, se kterými máme podobné cíle, do společných projektů. Spolupráce funguje lépe. Rivalita týmů v naší kultuře nemá podporu.
Zdroj: https://extrafabulouscomics.com/comic/212/

No a nakonec: mohu říkat, že v práci máme OKR. Kdo dnes nejede OKR, není in!

Občas, maximálně jednou měsíčně, vám pošleme newsletter, který obsahuje tipy, zkušenosti nebo odkazy, které nám připadají inspirující. Můžete se kdykoli odhlásit. A vaši adresu nikomu jinému nedáme.

Děkujeme, zkontrolujte vaši poštu!
Bohužel došlo k chybě, zkuste to prosím později.
Zpět na přehled
3.2.2021
,
Ondra @ Tealmakers