Zanechte nám kontakt

a domluvíme online rozhovor

Děkujeme, brzy se vám ozveme!
Bohužel došlo k chybě, zkuste to prosím později.

Jak na Slack (návod pro kolegy, klienty, přátele)

Zpět na přehled

Slack usnadní spolupráci na dálku

Slack si můžeme představit jako virtuální kancelářské pracoviště (Workplace). Slack ocení týmy, které se neschází na jednom místě, ale potřebují mít interakci co nejpodobnější normální kanceláři, kam se ráno chodí za ostatními.

Na Slacku řešíte pracovní věci průběžně formou „chatu“, jaký možná znáte z Facebook skupin. Slack je však přehlednější a víc přizpůsobený pro práci.

Narozdíl od videokonferencí nemusí být přítomni všichni ve stejný čas najednou. Narozdíl od e-mailu je v diskuzích pořádek a přehled. Narozdíl od Facebooku nejste zahlceni nesouvisejícím balastem.

Do Slacku se dostanete prohlížečem na adrese https://slack.com nebo pomocí aplikace v počítači nebo mobilu. Běžná organizace si vystačí s účty zdarma.

Skupinové diskuze tříděné podle témat

Diskuze lze rozlišit podle tématu (ve Slacku Channel, začínají znakem #). Kanál můžeme přirovnat k vyhrazené jednací místnosti, ve které diskutujete určitou agendu s těmi, kterých se týká. Stejně jako v reálné zasedačce se můžete zavřít, ve Slacku můžete kanál nastavit jako privátní (místo # mají symbol zámku) a pak se do něj nedostane nikdo, koho nepozvete.

Kanál #general je určen pro všechny, #random je na neformální a mimopracovní diskuze.

Soukromé zprávy pro konverzace mezi čtyřma očima

Pokud si s někým chcete povídat soukromě, pošlete mu direct message tím, že vyberete jeho jméno v levém sloupci a otevřete si chat s ním. V praxi to funguje stejně jako zpráva ve Facebook Messengeru nebo WhatsApp. Videohovor s jiným uživatelem začnete ikonkou telefonu  u jeho profilu vpravo nahoře. Videohovory jeden na jednoho jsou v základní verzi zdarma. Na konference víc lidí využijte třeba Google Meet.

Užitečná rozšíření a propojené aplikace

Krom komunikace, jaká je obvyklá v každé chatovací aplikaci, můžete využívat sdílení souborů (ideální je propojení s Google Drive), videokonference (Google Meet), propojení s kalendářem a další.

Mezi uživateli vidíte Slackbot, automat, který pomáhá. Zkuste s ním začít konverzaci pomocí znaku /, zobrazí se seznam příkazů, kterým Slack rozumí.

Osvědčená praxe

1. Běžnou pracovní konverzaci držte na Slacku

Osvědčuje se mi Slack používat na takovou pracovní konverzaci, jakou bych vedl s kolegy, se kterými bych seděl v jednom pracovišti. Každý může zprávy číst v době, která mu vyhovuje, a nebude vyrušován, když se chce soustředit. E-maily používám minimálně, pro průběžnou konverzaci zejména víc lidí mi nevyhovují.

2. Kombinujte s videokonferencemi a sdílením souborů

Ideální je Slack kombinovat se sdílením souborů přes Google Drive a s videokonferencemi na koordinační porady celého týmu (Jak na efektivní porady online, 8min video).

3. Vypněte si notifikace

Doporučuji vypnout všechny notifikace krom přímých zpráv: vlevo nahoře název Workplace – Preferences – Notifications – Notify me about... Direct messages, mentions and keywords, pak ještě vypnout Notify me about replies to threads. Jinak je práce ve Slack plná vyrušení, protože pípne vždy, když někdo něco napíše.

4. Mějte appku v mobilu

Je dobré, když má každý člen týmu aplikaci v mobilu, která umožní ho kontaktovat i „v terénu“. Díky Direct Messages a mobilní appce můžete Slack využít jako operativní chat.

5. Po registraci si upravte nastavení

Nahrajte si fotku, bude to přehlednější. Vpravo klikněte na váš profil, pak Edit profile. Přepněte si 24h formát času – vlevo nahoře název Workspace – Preferences – Messages and Media – Show times with 24h clock.

6. Tagujte, chcete-li reakci

Pokud od kolegy potřebujete interakci, označte ho znakem @. Dostane upozornění a bude vědět, že má reagovat.

7. Využívejte vlákna

Odpověd na příspěvky lze psát do jednoho „vlákna“. Díky tomu můžete diskutovat do detailu, aniž by to hlavní konverzaci zaplavilo odpověďmi. Diskuze je pak přehlednější.


To je vše. Ať se daří!

Občas, maximálně jednou měsíčně, vám pošleme newsletter, který obsahuje tipy, zkušenosti nebo odkazy, které nám připadají inspirující. Můžete se kdykoli odhlásit. A vaši adresu nikomu jinému nedáme.

Děkujeme, zkontrolujte vaši poštu!
Bohužel došlo k chybě, zkuste to prosím později.
Zpět na přehled
26.7.2020
,
Ondra @ Tealmakers